Paardenbloem “honing” 🍯


Dit vind ik een heel leuk recept wat afkomstig is van “mevrouw Plantaardiger” (zoals ik haar in mijn hoofd altijd noem 🙂 ) Ik heb het twee weken geleden gemaakt en vind het echt héérlijk! Het heeft al het goede van honing, de geur, de smaak en de structuur, maar het is niet gemaakt door bijen. Daarnaast vind ik het superleuk dat je het kan maken van paardenbloemen die je zelf plukt, in een veldje, of gewoon hier en daar eens een paar onderweg naar huis, zoals ik deed. Het recept is dus van Plantaardiger, maar bij deze, puur uit enthousiasme, mijn versie en bevindingen!


Ingrediënten (2 potten):
🍯 2 volle handen paardenbloem bloemblaadjes
🍯 0,5 liter koud water
🍯 500 gr suiker
🍯 1 el citroensap

Pluk een heleboel paardenbloemen! Ik kan het me niet meer precies herinneren, maar het waren er zeker honderd. Je kan alleen de kopjes plukken, de stelen heb je sowieso niet nodig. Doe het in een zakje wat vies mag worden, want er komt sap uit de paardenbloemen die vlekken maken. Ik heb alleen de gele blaadjes gebruikt, maar je zou ook de hele bloem kunnen gebruiken (vond het wel een rustgevend klusje!). Doe alle blaadjes in een pan en giet het water er overheen. Breng dit aan de kook, zet daarna het vuur uit en laat in elk geval een nacht staan om te trekken. De volgende dag heb ik een dunne theedoek in een zeef gelegd en heb alles daar doorheen gegoten. Daarna heb ik de blaadjes in de theedoek nog goed uitgeknepen.

Voeg nu de suiker en citroensap toe en roer goed door. Daarna laat je het op een zo laag mogelijk vuurtje indikken. Zelf heb ik zo’n plateautje dat je ook kunt gebruiken bij suddervlees; dan gaat het nog een beetje langzamer. De bedoeling is namelijk, dat het water verdampt, maar dat het niet kookt. In mij geval duurde dat best een paar uur. Het vooral ook goed op dat het niet aanbrandt!
Aan het einde heb ik af en toe een druppeltje op een schoteltje gedaan als test. Wanneer het de gewenste dikte heeft, zoals honing of stroop, is het klaar.

Ik vind het bijna niet van echte honing te onderscheiden! Het is heel lekker op beschuit, pannenkoek, in de yoghurt etc.

Enjoy! 🌿