Paasbrioche 🐣


Vandaag is het Goede Vrijdag, dus over twee dagen is het Pasen! Dit broodje is perfect voor bij de paaslunch, lekker warm, vers uit de oven. Een klein beetje zoet, dus al perfect met alleen wat roomboter.. Maar ook heel lekker met avocado, jam, of een eitje. Je hoeft er niet heel lang op te kneden, maar hij moet 2x een uurtje rijzen, dus je moet wel op tijd beginnen. Maar dan is ie ook precies klaar voor de lunch! Geniet ervan en een heel fijne Pasen ♥


Ingrediënten:
🥚 200 ml water
🥚 5 gr (snel)gist
🥚 500 gr bloem
🥚 10 gr zout
🥚 1 ei
🥚 40 gr suiker
🥚 40 ml zonnebloemolie

Voor dit recept gebruik ik altijd snelgist, deze hoef je niet te activeren. Als je normale gist gebruikt, meng dan de 200 water (een beetje warm, gewoon uit de kraan) met de gist en laat 10 minuten staan.

Meng de snelgist en water (of de normale gist die al in het water zit) met de bloem, zout, suiker, ei (makkelijkst als je die al even hebt losgeklopt) en de zonnebloemolie. Kneed tot het een soepel deegje is geworden. Mocht het te droog zijn, voeg dan nog beetje bij beetje wat water toe. Neem een kom, vet die licht in met olie en leg daar de bol deeg in. Leg er een theedoek overheen en zeg weg op een warme plek om te rijzen.

Na een uur pak je het deeg uit de kom en kneed je het weer door, zo dat je de lucht eruit duwt. Nu is het tijd om te kiezen welke vorm je broodje gaat krijgen. Ik vind het er altijd erg leuk uitzien als je het vlecht. Dat is simpelweg het deeg in drieën verdelen en daar stoken van rollen met je handen. Het is verstandig om dit alvast te doen op de bakplaat waar je het broodje straks op gaat bakken, want na het vlechten is ie niet makkelijk meer te verplaatsen. Van de stroken vlecht je het deegje tot een korte, dikke vlecht (meer dan 10 slagen zal het niet zijn). Je stopt de uiteinden weg aan de onderkant. Leg er weer een theedoek overheen en zet weg op een warme plek om de laatste keer te rijzen.

Na weer een uur is je broodje lekker gerezen. Zorg dat je de oven dan hebt voorverwarmd op 200 graden. Bestrijk het broodje met een beetje melk. Een heel ei is hier teveel voor en vind ik ook niet echt nodig, van melk wordt hij net zo mooi! Strooi er eventueel nog sesam- of maanzaadjes overheen. Laat het broodje 20 minuten in de oven bakken.

Je kan je broodje natuurlijk elke vorm geven die je wil. Ik heb er ook wel eens een krans van gevlochten en die versierd met verse laurier. Daarbij had ik een potje kruidenboter gemaakt en het was een perfect kadootje voor een tuinfeest! Gebruik je creativiteit en maak er iets moois van.

Enjoy! 🌿


Reacties zijn gesloten.